האם באמת אפשר להקים אתר אינטרנט שיתן מענה לכל הנדרש עבור העסק ללא כל עלות?
אז קודם כל, בואו נבין מה כרוך בהקמת האתר:
1. דומיין – רישום דומיין מתבצע לפני או בזמן פיתוח האתר כדי שלבסוף תהיה לאתר כתובת דרכה ניתן יהיה לגשת לאתר.
חברות כמו Freenom מספקות דומיינים בחינם, בדרך כלל מדובר בדומיינים עם סיומות מסוימות, כמו .tk, .ml, .ga, .cf, ו-.gq. קחו בחשבון שדומיינים חינמיים עשויים לבוא עם מגבלות או תנאים, כמו חידוש חינם לתקופה מוגבלת בלבד ועוד.
2. שרת אחסון – על השרת אנחנו מאחסנים את קבצי האתר, בין אם זה קבצי קוד או קבצי מדיה וכו'.
עלות שרת אחסון יכולה לנוע בין כמה עשרות שקלים ולמאות שקלים בחודש, הכל תלוי במשאבים הנדרשים לפעילות תקינה של האתר.
ישנן חברות כמו: InfinityFree, FreeHosting, AwardSpace ועוד, המספקות שרתי אחסון בחינם. גם כאן חשוב לזכור ששירותי אחסון מהסוג הזה כנראה יגיעו עם לא מעט מגבלות על ביצועים/משאבים, תמיכה טכנית, ואפשרויות נוספות.
3. פלטפורמת האתר – מערכות לניהול התוכן שעליהן מקימים את האתר ביניהן: WordPress, Joomla, Drupal, Wix. וכולן מאפשרות הקמת אתר על תבניות מוכנות ודי טובות בחינם, אלא אם כן תצטרכו פונקציונליות מורכבת שדורשת רכישת תוספים והרחבות.
מה שכן, עקומת הלמידה שלכם די גבוהה כדי להבין איך להשתמש במערכות אלו וכיצד להקים אתר ללא עזרת איש מקצוע. אז כן תחסכו בכסף, אך בהחלט לא תחסכו בזמן היקר שלכם.
4. תמונות/גופנים – בעת פיתוח האתר נדרשים לא מעט אלמנטים ויזואליים כגון תמונות, אייקונים וכמובן גם גופנים לטקסט, וזאת כדי לתת לאתר מראה מעוצב ומקצועי.
את כל אלו ניתן להשיג בחינם מאתרי סטוק כגון: Unsplash, Pexels, Pixabay.
דאגו לבדוק שהתמונה שאתם משתמשים מאתרים חינמיים לא נדרשת בקרדיט לצלם/יוצר ובמידה וכן, עשו זאת כדי להמנע מתביעות על זכויות יוצרים.
גופנים חינמיים מוצעים בלא מעט אתרים אבל לא תמיד ניתן לסמוך על אמינות האתרים מהסוג הזה וההמלצה שלי היא להצמד לאתרים רשמיים של פונטים בחינם כגון Google fonts.
5. תוספים והרחבות – פלטפורמות כמו WordPress, Joomla, Magento ועוד מציעים תוספים והרחבות שיאפשרו הוספת פונקציונליות מתקדמת לאתר שלכם. לדוגמא: WPML – תוסף המאפשר הוספת תרגום לאתר, Yoast SEO – המאפשר אופטימיזציה של אתרי אינטרנט למנועי חיפוש, ועוד מיני רבים. רוב התוספים מאפשרים התקנה חינמית אך עם מגבלות, ובאם תרצו להשתמש בהם במלואם כנראה שתצטרכו לשלם על זה באופן חודשי או שנתי.
כל מה שהזכרתי בסעיפים הנ"ל הוא הבסיס להקמת האתר. כמובן שיכול להיות שתצטרכו מעבר לזה, לדוגמא: אם מדובר על אתר איקומרס (חנות אונליין) אז כנראה שיהיה צורך במערכת ניהול מלאי, חשבוניות וסליקה. לכל עסק יש את הדרישות שלו ולכן הרשימה יכולה להיות יותר ארוכה.
אז בשורה התחתונה, האם ניתן להקים אתר בחינם? כן. האם זה יהיה פשוט? לא בטוח. האם האתר יהיה מקצועי? כנראה שלא.
הקמת אתר חינמי תדרוש מכם לא מעט מאמצים, זמן, ועקומת למידה ובמקרים יותר גרועים: אפילו הוצאות לא צפויות ומיותרות. ובסופו של דבר: הקמת אתר דורשת גם חשיבה על חווית משתמש, עיצוב מזמין, כתיבת תוכן טובה, אסטרטגיית שיווק וקידום אורגני ואת אלו ניתן לקבל רק מאנשי מקצוע שלמדו את הנושאים ומתעסקים בזה ביום יום, וכאן אני לא בטוחה שזה יכול להיות בחינם.
אז במידה ואתם מעוניינים להקים אתר, חשבתם ללכת על האופציה החינמית ועכשיו אתם מתלבטים, נשמח לתת לכם שיחת ייעוץ בחינם כדי לעשות סדר וכדי שתוכלו לקבל החלטה באיך להתקדם הלאה.